Nieuwe Voortuin Ontwerpen? Start Met Deze 25 Voortuin Ideeën

Voortuin ontwerpen start hier. De voortuin is het aangezien van je huis. In wezen is het te vergelijken als het visitekaartje van je woning. Men krijgt een voorproefje op wat ze binnen ook kunnen verwachten. In veel gevallen heeft men al veel aandacht besteed aan het interieur en de achtertuin. De voortuin wordt even gelaten voor wat het is. Dat vinden we zonde. Daarom hebben we de ultieme handleiding geschreven met 25 voortuin ideeën. Hierna kan je zelf aan de slag met jouw eigen voortuin.

Voortuin ideeën opdoen en zelf je voortuin ontwerpen? Dan hebben we goed nieuws. We hebben De ultieme handleiding klaarliggen voor je. Lees verder en die veel tuininspiratie op.

Deze elementen komen voor in voortuin ontwerpen

Het doel van vandaag is om jou te inspireren en ideeën op te doen voor een prachtige voortuin. Na het lezen van het artikel kan je je eigen droom voortuin ontwerpen en realiseren. Of je nou een rijtjeswoning, hoekhuis of vrijstaand huis hebt, elke woningsoort kent zijn eigen unieke kenmerken. Probeer alles uit de ruimte te halen die je hebt. Maar houd ook rekening met de situatie van jouw voortuin. Verschillende planten houden van verschillende omgevingen. Sommige planten houden van een schaduwrijke omgeving, waar de andere juist veel zon nodig hebben. Heb je veel wind in de voortuin? Maak dan gebruik van sterke planten.

Daarna kan je voor jezelf opmaken wat voor elementen je zelf zou willen. Ga je voor veel groen of zie je het liefst alles mooi betegeld. Vind je veel onderhoud niet erg of wil je juist een onderhoudsvrije voortuin? Misschien heb je wel genoeg ruimte om een auto te plaatsen op de oprit. Of wil je je fiets makkelijk kwijt kunnen.

Een mooie inrichting heeft vaak een combinatie tussen verschillende elementen. Stel deze samen naar eigen wens en smaak. Bij het inrichten is er geen goed of fout. Enkel maar wat jij mooi vind.

Elementen die veel terugkomen in voortuinen zijn:

 • Een looppad richting de voordeur
 • Tuinplanten
 • Sfeervolle en/ of functionele tuinverlichting
 • Fontein of een waterval
 • Eventueel een oprit of fietsenstalling
 • Een heerlijke zitplek

Verderop in het artikel gaan we uitgebreid verder over deze elementen met leuke voortuin ideeën.

Voortuin ontwerpen in verschillende tuinstijlen

Ideeën voor moderne voortuin

Moderne voortuinen kenmerken zich natuurlijk door de strakke lijnen. De lijnen zorgen voor veel creatieve mogelijkheden. De moderne tuin wordt ook wel een strakke tuin genoemd. Moderne designelementen komen hierin terug, zoals strakke grote tegels en grote strakke bloembakken.

Ideeën voor mediterrane voortuinen

Mediterrane voortuinen kenmerken zich door lichte kleuren en een ontspannen sfeer. In mediterrane tuinen kan je volop genieten van zonnige dagen. Je krijgt het gevoel alsof je op vakantie bent.

In de mediterrane voortuin staan vooral planten als olijfbomen en lavendel. Ook wordt er veel gebruikt gemaakt van wit en ecru of terracotta kleuren.

mediterrane voortuin ideeën
Een mediterrane voortuin idee.
mediterrane voortuin ontwerpen
Het tweede mediterrane voortuin idee.

Landelijke voortuin ideeën

Landelijke voortuin ontwerpen zijn onwijs populair. Deze landelijke woonstijl is veelal wat je binnen ook ziet. Mooie natuurkleurige en witte decoraties. Onder andere merken als Riverdale en Rivièra Masion spelen op deze woonstijl in. Maar ook bij woonketens als Action vind je genoeg accessoires. In deze tuinstijl vind je veel groen. Mooi rondgeknipte buxussen of een landelijke overkapping komen in de voortuinen terug.

landelijke voortuin ideeën
Een landelijk voortuin ontwerp met een aangezicht van twee verschillende kleuren steen.
landelijke voortuin ontwerpen
Het tweede landelijke voortuin ontwerp.

Kleine voortuin ideeën

Kleine voortuin ideeën doe je hier ook op.Een kleine voortuin inrichten kan lastig zijn. We raden aan van tevoren goed na te denken over de indeling van je tuin. Maak hiervan een scherts om alles goed op papier te zetten.
Bij een kleine tuin kies je voor het hoognodige, meest praktische of juist best passende tuinmeubel bij de gekozen stijl voor de tuin. Er zijn tuinmeubelen te vinden in verschillende formaten. Andere elementen om de kleine voortuin in te richten is met sfeervolle verlichting.

Zelf kleine voortuin ideeën opdoen? Lees verder bij alle tips en ideeën.

kleine voortuin ideeën
Een idee voor een kleine voortuin.

Onderhoudsvrije voortuin ideeën

Onderhoudsvrije voortuin ideeën zijn ideaal. Wie wil nou niet genieten van een mooie voortuin en der niet zo veel aandacht aan hoeven besteden? De voortuin ligt er gewoon mooie te zijn zonder dan je wekelijks of maandelijks erin aan de slag hoeft om bijvoorbeeld onkruid te wieden of planten bij te snoeien.

Onderhoudsvrije voortuinen bestaan vaak uit stenen of houten elementen. Op de ondergrond liggen bijvoorbeeld tegels.

onderhoudsvrije voortuin ideeën
Een onderhoudsvrije voortuin idee.

Hierna gaan we verder met de orde van de dag; de voortuin ideeën. Datgene waarvoor je eigenlijk bent gekomen. Lees verder en doe vooral veel inspiratie op.

25 Voortuin Ideeën

1. Unieke tuinhekjes

We gaan van start met de 20 voortuin ideeën. De nummer één is een tuinhekje. Tuinhekjes zijn een leuke manier om de randen van de tuin aan te geven. Naast een decoratieve functie laat je de buurt ook zien wat de randen zijn van je tuin. Dit helpt erbij dat mensen niet, al dan niet per ongeluk, op je eigen perceel komen.

Er zijn veel verschillende stijlen tuinhekjes. Bij het tuincentrum zijn vele “kant en klare” tuinhekjes verkrijgbaar. Je kunt het ook zelf maken. Een voorbeeld is met bijvoorbeeld dikke bamboe of houten pilaren, zoals op foto 2.

Voortuin idee met moderne metalen tuinhekjes
Moderne tuinhek van staal.

2. Maak een looppad naar de deur

Een mooi voortuin heeft een mooi looppad naar de voordeur nodig. Het looppad kan je met verschillende materialen maken. Drie veelvoorkomende zijn met tegels, grind of van hout. Met een looppad kan je heel creatief omgaan. Combineer verschillende materialen voor een leuk effect.

3. Een oprit in je voortuin ontwerp

Is je perceel groot genoeg voor een oprit? Overweeg deze dan ook. Een eigen parkeerplaats op de oprit hebben is heerlijk. Je hoeft nooit meer na te denken over een parkeerplek bij je thuis. Overweeg je een oprit, denk dat goed na hoe je deze in wilt richten. Denk bijvoorbeeld na over hoeveel auto´s je er wilt parkeren. Welke materialen ga je gebruiken? Kinderkopjes of liever grind met mooie tegels. Er is veel mogelijk. Een andere vraag om mee bezig te houden is de toegang tot je oprit. Sluit je deze af met een hek of laat je deze juist open. Er zijn allerlei voortuin ideeën voor een oprit.

voortuin oprit ontwerp met kinderkoppen
voortuin oprit idee met grind en strakke tegels
voortuin oprit ontwerp met grind

4. Kleine voortuin ideeën

Veel Nederlanders hebben niet de luxe voor een eigen oprit. Zij hebben juist meer aan kleine voortuin ideeën. Een kleine voortuin ontwerpen hoeft niet moeilijk te zijn. Wel raden we aan van tevoren goed na te denken over hoe je deze er graag uit wilt laten zien. Een kleine voortuin kan al snel mooi zijn met een aantal strakke plantenbakken. Wellicht wil je er een een sfeervol teakhouten tuinbankje. Leuke voor ‘s morgens met een kopje koffie.

kleine voortuin ideeën
kleine voortuin ideeën

5. Gebruik strakke tuin tegels

Als je er voor kiest om de voortuin te vullen met enkel strakke tuintegels, krijg je een moderne onderhoudsvrije tuin idee. Je lokale tuincentrum zal tal van keuze hebben in strakke tuintegels.

voortuin ontwerp met strakke tuintegels

6. Kiezels en grind

Dit zo’n handig onderhoudsvrije voortuin idee. Met grind kan je je voortuin sfeervol inrichten. Grind is verkrijgbaar in allerlei natuurlijke kleuren en verschillende grootten. Van kiezels tot kleine keien. Je kan de grind uitkiezen die het beste bij jouw tuinstijl past. Met een grind mat blijft het grind stevig liggen. Dan ontstaan er minder heuvels en ongelijkheden. Ook is het voor de vrouwen makkelijker lopen met hakken.

een voortuin ontwerp met grind en klimop tegen de pilaren

7. Combineer grind met tuintegels

Door grind en en tuintegels te combineren kan je een mooie looppad maken. Door een matchende kleur te gebruiken wordt de voortuin één geheel. Veelal zie je grijs en antraciet, maar denk ook eens aan ecru en beige tuintegels. Deze kleur heeft een zachte kleur waardoor het een zachtere en warmere uitstraling geeft.

grind en tegels combineren in je voortuin ontwerp
grind en tegels combineren in je voortuin ontwerp

8. Voortuin idee met een gezellig zitje

Veel voortuinen staan richten het oosten. In deze voortuinen kan je genieten van de opkomende zon. Met een heerlijke zelfgemaakte cappuccino en je tuinschrift kan je er de eerste uren van de dag doorbrengen.

Een leuk zitje in de voortuin kan je op verschillende manieren maken. Overweeg een van de volgende neer te zetten:

 • Een mooie teakhouten tuinbankje
 • Een tuinset
 • Één of twee lounge tuinstoelen
bistro set voor in de voortuin
loungestoelen in de voortuin

9. Carport voor de auto’s

Met een carport maak je een persoonlijke parkeerplaats. Dan hoeft je auto niet in alle weersomstandigheden buiten te staan, maar blijft deze goed beschermd tegen bijvoorbeeld hagel, regen, vogelpoep of vallende blaadjes van bomen. Carporten kunnen in allerlei tuinstijlen gemaakt worden. We hebben 4 verschillende geselecteerd om je te inspireren.

10. Moderne plantenbakken

Met mooie strakke plantenbakken geef je je voortuin direct een gaaf aangezicht. Je kan losse bakken kopen of zelf een mooie strakke bak maken. Persoonlijk vinden we de strakke witte plantenbakken van foto twee wel erg gaaf. De houtsnippers maken de moderne look helemaal af.

strakke plantenbakken in voortuin ontwerp
strakke witte plantenbakken in de voortuin
Leuk idee: gebruik houtsnippers in de plantenbak voor extra sfeer.

11. Ontwerp je voortuin met bomen

Één of meerdere bomen kan zeer decoratief zijn in je voortuin. Voortuin bomen kunnen zorgen voor een leuke aankleding, maar kunnen ook meer privacy aan de woning geven. Als een vol bladerdek voor de woning staat, kan men minder goed naar binnen kijken. Een optie hiervoor zijn Leibomen. Deze kan je richten elkaar laten groeien.

Een bolboom in voortuin ontwerp
Bolboom
voortuin idee voor bomen in planten bakken
Appelboom
leibomen in de voortuin staan geschakeld
Leiboom

12. Fonteinen & vijvers

Een leuk aangezicht in je voortuin ontwerp zijn vijvers of fonteinen. Het lopende water geeft een leuke en natuurlijke uitstraling. Er zijn veel moderne fonteinen te koop.

moderne fontein in voortuin
moderne fontein in fontein met lopend water
moderne vijver met lelies in de voortuin

13. Lelijke afvalcontainer opbergen

Afvalcontainers kunnen een doorn in het oog zijn. Wil je afvalcontainers opbergen maar weet je nog niet hoe? Wij hebben wat creatieve oplossingen. Maak bijvoorbeeld een frame en beplant deze. Van buitenaf zie je nu een vrolijke collectie bloemen i.p.v. afvalcontainers. Afvalcontainers opbergen kan een leuke DIY klus zijn. Zoals je bij foto twee zit kom je met rechtopstaande pallets ook al een heel eind.

voortuin idee om afvalcomtainers op te bergen

14. Stickers op de voordeur

Voortuin idee nummer 14 is een sticker bij de voordeur. Verwerk je huisnummer, adres en/of namen in een mooie stijlvolle sticker. Een unieke manier om aan te geven dat jullie er wonen.

15. Moderne voortuin decoratie

Decoraties geven sfeer. Voor tuindecoratie zijn er echt 100.000 verschillende opties te bedenken. Van decoratieve plantjes tot aan vazen tot aan tafeltjes of zelfs grote keien. Loop de plaatselijke tuincentrum in en laat je inspireren. Met decoratie kan je verschillende kanten op gaan.

voortuin idee voor zelfgemaakte decoratie
voortuin idee voor zelfgemaakte decoratie
voortuin idee voor moderne decoratie

16. Plaats een fietsenstalling

Voor fervente fietsers zou een fietsenstallen in de voortuin een perfecte uitkomst zijn. Met een mooie houten fietsenhok kan je je fiets opbergen achter een slot, maar er makkelijk bij wanneer je hem nodig hebt. Er zijn veel verschillende ideeën voor een fietsenrek in de voortuin. Hieronder staan er twee. Je natuurlijk ook voor een compactere stalling gaan. Dan staat de fiets wel in de open lucht.

een fietsenstalling in de moderne voortuin
een fietsenstalling in de moderne voortuin

17. In de voortuin spelen

Lekker spelen in de voortuin is voor kinderen hartstikke leuk. Met een schommel of trampoline in de voortuin zal elke buurjongen jaloers zijn. Buitenspelen is onwijs gezond. En dit is een manier om de kinderen minder vaak achter de ipad te zien.

een trampoline in de voortuin
een schommel in de voortuin

18. Voortuin verlichting ideeën

Tuinverlichting kan voor functionele doeleinden als decoratieve doeleinden worden gebruikt. In de voortuin kan zijn er veel verlichting mogelijkheden denkbaar. Bijvoorbeeld als spots onder je tuinboom of juist als kleine spotjes in de oprit.

voortuin verlichting ideeën
voortuin verlichting ideeën
vtwonen

19. Een trap naar de voordeur

Is het straatniveau lager dan je huis? Wellicht is een trap naar de voordeur wat voor jou. Het geeft een statige uitstraling. Wanneer je speelt met de lagen van verschillende treden krijg je een creatief maar stijlvol effect. Foto twee is hiervan een voorbeeld.

Trap naar voordeur in voortuin ontwerp
Trap naar voordeur in voortuin ontwerp

20. Voortuin ontwerpen voor meer privacy

Privacy is heerlijk. Niet iedereen hoeft je woning in te kunnen kijken. In de afbeeldingen hieronder hebben we een aantal voortuin ideeën voor meer privacy geselecteerd. De natuurlijkste manier is zorgen voor begroeien voor ramen en deuren. Dit kan je voor elkaar krijgen met Leibomen, struiken of een haag. Anders opties zijn het plaatsen van een schutting of een stenen muur. Maar wees nou eerlijk, een mooie groene beschutting is toch net wat sfeervoller?

voortuin ideeën voor meer privacy
voortuin ideeën voor meer privacy
voortuin ideeën voor meer privacy

21. Plaats een mooie begroeide haag

Een haag is een natuurlijk afscheiding tussen jouw perceel en de de openbare weg. Een begroeide haag kan bestaan uit allerlei plantsoorten. Buxussen lenen zich er bijvoorbeeld heel goed voor. Maar je kunt ook gaan voor bebloemde hagen, van bijvoorbeeld hortensia’s.

een begroeide haag van buxus
een begroeide haag van bloemen

22. Een tuinpoort naar de achtertuin

In vele voortuinen hebben direct een toegang tot de achtertuin. Als je niet wil dat iedereen direct door kan lopen, dan is een tuinpoort aan te raden. Middels een mooie deur krijg je toegang te de achtertuin.

Tuinpoorten zijn verkrijgbaar in bijvoorbeeld hout of combinaties tussen staal en hout.

mooie houten tuinpoort in de voortuin
mooie houten tuinpoort in de voortuin
mooie strakke tuinpoort in de voortuin

23. Elektronisch hek op de oprit

Bij moderne opritten hoor natuurlijk een elektronische poort. Moderne toegangspoorten voortuinen zijn “smart” gemaakt. Middels bijvoorbeeld gps of bluetooth weten elektrische hebben wanneer je met je auto aankomt. Volledig automatisch of met een druk op de knop wordt het hek geopend. Ben je er doorheen, dan gaat het hek ook automatisch weer dicht.

Elektronische hebben zijn in vele modellen verkrijgbaar. Vraag de specialist naar de mogelijkheden voor modellen. Zij hebben vast een passende oplossing voor jouw gewenste tuinstijl.

tuinpoort met elektrisch hek
tuinpoort met elektrisch hek

24. Tuinplanten voor de voortuin

Beplanting voor voortuinen bestaat veelal uit veel groen en mooie grote bloemen. Er is tegenwoordig een ruimte keuze aan planten in het tuincentrum. Allerlei inheemse en tropische planten worden zo gekweekt dat ze ook in ons koele klimaat kunnen groeien. Vraag het tuincentrum wel om advies voor de verzorging.

Persoonlijk zijn wij erg fan van de hortensia. Een plant met grote ronde bloembollen. Bamboe kan ook erg sfeervol en decoratief zijn.

hortensia in voortuin ontwerp
Hortensia
bamboe in mooie grote plantenbakken
Bamboe
buxus in grote houten plantenbakken
Buxus

25. Maak van tevoren een schets

Schets van tevoren je ontwerp. Ga je zelf aan de slag met een nieuwe voortuin? Bedenk vooraf goed wat je precies wilt maken. Alles start bij een goed plan. Hoe richt ik het in? Welke materialen wil ik gebruiken? En wil ik tegels en planten?

Maak vooraf een schets van je voortuin. Op deze manier kan je alles inrichten. We raden aan om een ouderwets rekenvel te gebruiken (met van die vierkantjes). Hierop kan je precies de aantal meters aftekenen die je kan gebruiken. Teken altijd op schaal, anders kloppen de afmetingen niet. Als je dit doet bespaard het je later een hoop hoofdpijn als je gewenste ontwerp niet past.

Raak je niet uitgelezen over tuin inspiratie? Dan hebben we goed nieuws voor je. We hebben veel blogs geschreven over tuinen en het ontwerpen hiervan. Klik op een van de onderstaande links om naar andere artikelen te gaan.

Nieuwe Voortuin Ontwerpen? Start Met Deze 25 Voortuin Ideeën