Tuin inspiratie tip; een tuinhaard voor de zwoele zomeravonden

buitenhaarden

De zomer is in volle gang. De afgelopen weken hebben we heerlijek warme dagen en zomeravonden gehad. Deze avonden kunnen nog gezelligerg gemaakt worden. Lekker met een wijntje in de tuin aan een knisperend vuurtje. Daar wordt toch iedereen blij van? Deze week in onze tuin inspiratie tip; tuinhaarden om je avonden gezellig mee te maken.

Een heerlijk vuurtje

Dat de buitenhaard niet in het plaatje mag ontbreken, daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken. Een tuinhaard brengt de ultieme sfeerbeleving naar je tuin. Welke man houdt nou niet van een mooi fik steken? De oermens komt weer in de man naar boven. Vervolgens helemaal ontspannen naar het knisperende vuurtje kijken. Wist je dat staren naar een vuurtje heel ontspannend en ontstressend werkt? Vast wel, we kennen allemaal het gevoel in het vuur te willen blijven staren om helemaal tot rust te komen.

buitenhaarden

En hoe romantisch is het, samen met je geliefde bij de buitenhaard zitten. De dansende vlammen zorgen voor romantisch licht, geven een gezellig knisperend geluid en verspreiden heerlijke warmte tijdens het afkoelen in de avond. Als klap op de vuurpijl serveer je er een lekker drankje bij en de avond kan niet meer stuk. Bij het wakkerende vuurtje staan jullie weer in vuur en vlam.

Hoe zet je hem neer en hoe gebruik je je tuinhaard?

Wanneer er een tuinhaard aangeschaft wordt is het uiteraard erg belangrijk deze op een juiste plaats te zetten. Helemaal niet moeilijk, maar wel belangrijk met een aantal zaken rekening te houden. Het is erg belangrijk deze op een juiste stabiele niet brandbare ondergrond te zetten. Een houten ondergrond of gras is dus geen goed idee. De onderkant van de buitenhaard wordt erg warm waardoor het gras of hout zal verbranden en wanneer het gras drassig is, is er een risico dat de haard wegzakt of omvalt.

Het gebeurt regelmatig dat omwonenden of buren last hebben van overmatige rookvorming. Wanneer de buren lekker buiten in de tuin zitten en de rook vliegt regelrecht de tuin in, dan is dat heel vervelend en zorgt dit echt voor overlast. Houd dus ten aller tijde rekening met de windrichting bij verplaatsen en aansteken van de buitenhaard.

Tevens dient het hout dat wordt gebruikt droog te zijn. Hoe droger het hout, hoe minder rookontwikkeling. Het is helemaal uit den boze geverfd of geïmpregneerd hout te gebruiken. Dit is schadelijk voor gezondheid en milieu en op deze manier speel je met vuur zoals niet de bedoeling is. Je zult het misschien niet zelf bedenken, maar wist je dat de Zwitserse manier van vuur stoken de beste manier is. Je begint dan met grote droge houtblokken en in plaats dat je de kleine stukjes aanmaakhout en/ of aanmaakblokjes onderop legt, leg je deze bovenop. Het vuur zal zich dan juist snel naar onderen verspreiden en er is minder rookvorming. Absolute afrader is om tijdens het aansteken brandbare stoffen zoals wasbenzine of spiritus te gebruiken.

Raak jij al in vuur en vlam van….

Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken.

buitenhaarden



Tuin inspiratie tip; een tuinhaard voor de zwoele zomeravonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *