Dit is het verschil tussen huren en kopen van zonnepanelen

Wat is nou het verschil tussen het huren en kopen van zonnepanelen? Dit gaan we je tot in de puntjes uitleggen, zodat jij hierna een goede beslissing voor jezelf kan maken.

Nederlanders worden steeds milieubewuster. We willen met zijn alle energie neutraal gaan wonen. Mede door het klimaat akkoord gaat deze omschakeling alleen maar sneller. Jij kan ook jouw steentje bijdragen. Een van de manieren om dat te doen is door zonnepanelen op je dak te installeren en zelf je energie op te wekken. Maar hoe gaat dat in zijn werk. En moet je panelen kopen of is huren een goede optie? Wij leggen het je helemaal uit.

Wat zijn zonnepanelen nou precies?

Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, zijn panelen die zonne-energie kunnen omzetten in elektriciteit. Doordat voor deze opwekking van elektriciteit alleen de zon wordt gebruikt, is dit een vorm van duurzame energieproductie. In het kort wekken deze panelen energie op wanneer er licht op schijnt.

Als je overweegt om zonnepanelen te nemen ontdek je al snel dat er veel mogelijkheden zijn. Naast de vele aanbieders waar je zonnepanelen kunt kopen zijn er sinds enkele jaren ook aanbieders op de markt waar je zonnepanelen kunt huren. In plaats van de investering die je normaal direct zou doen bij de aanschaf, heb je alleen een maandelijkse huurprijs. Het lijkt voordelig, maar hoe weet je wat voor jou de beste optie is? Hieronder leggen we de verschillen uit.

Het huren van de panelen

Na korting onderzoek op Google zijn we erachter gekomen dat er maar een klein aantal aanbieders voor het huren van zonnepanelen. Deze partijen financieren de zonnepanelen. Vervolgens berekenen zijn een vaste maandprijs voor de huur van het paneel. Het verschil tussen de aanbieders is klein, vandaar dat we verder ingaan op het concept van het huren.

Het grootste voordeel lijkt uiteraard dat je geen investering hoeft te doen. Je geld blijft op de bank staan en het bedrag dat je toch al iedere maand kwijt was voor energie bij je reguliere energieleverancier, betaal je nu aan huur.

Wat wij echter een groter voordeel vinden is dat het huurbedrijf garant staat voor een goed werkend systeem. Oftewel, alle reparaties en onderhoudskosten zijn voor hen. Voor een kleine prijs heb je zonnepanelen op je dak zonder dat je er naar hoeft om te kijken of je te verdiepen in het materiaal dat ze gebruiken. Ze staan immers zelf garant, dus zouden ze zichzelf in de vingers snijden als ze geen A-merken zouden gebruiken.

Daarnaast bieden alle aanbieders de mogelijkheid om het systeem over te kopen, waardoor je eigenlijk geen opties uitsluit, maar alleen het koopmoment uitstelt.

Met huren heb je zorgeloos groene energie van je eigen dak, zonder extra kosten.

Het kopen van de panelen

Als je een woning hebt met een geschikt dak én je hebt zelf ongeveer €5000 over om te investeren. Dan is kopen wellicht een goede optie. Wanneer je zonnepanelen wilt kopen is het aan te raden te Googlen naar verschillende aanbieders. Een eenvoudige zoekopdracht stelt in no-time meer dan 15 partijen voor die offertes willen maken. Je kan zelf online meerdere offertes aanvragen en nagaan wat jij belangrijk vindt in een leverancier. Check de garanties die ze afgeven, het merk zonnepaneel en het soort omvormer en onderhandel over een goede prijs.

Gemiddeld doe je er 7 jaar over om je financiering terug te verdienen. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee dus je geniet nog  18 jaar van gratis groene energie, opgewekt door je eigen systeem op je eigen dak. Hiermee ben je ook niet meer afhankelijk van prijsstijgingen van je energieleveranciers; je bepaalt je eigen prijs. Houd er wel rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor eventuele reparaties en onderhoud, dus het is verstandig om daar een reserve voor op te bouwen.

Met kopen heb je groene energie van eigen dak, ben je op de lange duur goedkoper uit, maar kun je extra kosten hebben door reparaties en onderhoud.

Het verschil tussen huren of kopen van zonnepanelen
Het verschil tussen huren of kopen van zonnepanelen

De conclusie

Het grote verschil zit hem in de manier van financieren. Wanneer je een paneel koopt ben je zelf de eigenaar. Het is jouw eigendom heworden. Hierbij komt kijken dat je zelf verantwoordelijk bent voor de onderhoud. Bij het huren van een zonnepaneel betaal je alleen voor het gebruik. De verhuurder is de eigenaar . Diegene is dus verantwoordelijk voor het onderhoud. Beide manieren hebben zijn voor en nadelen. Houdt vooral in het ook wat voor jou belangrijk is.

Dit is het verschil tussen huren en kopen van zonnepanelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *